• Staatsexamen in de kunstvakken via de KunstELO


  Met ingang van 1 september 2022 biedt de KunstELO de mogelijkheid voor individuele leerlingen om (betaald) toegang te krijgen tot bronmateriaal en toetsen ter voorbereiding voor het staatsexamen tekenen voor VWO, HAVO en VMBO. Aanmelden voor het staatsexamen 2024 is nog mogelijk:

  U kunt zich aanmelden voor het staatsexamen op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Aanmelden kan van 15 oktober tot en met 31 december. U meldt zich dan aan voor het volgende kalenderjaar waarin u examen wilt doen. Een staatsexamen doen kost geld.

  De Staatsexamens voortgezet onderwijs zijn er voor iedereen die niet via het reguliere onderwijs examen kan doen en die een certificaat voor een vak of een diploma wil behalen, bijvoorbeeld leerlingen van scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (vso) en leerlingen van particuliere scholen, die zelf geen examens afnemen.  Maar ook kandidaten die zich individueel voorbereiden, zoals vroegtijdige schoolverlaters, diploma verbeteraars, chronisch zieke leerlingen, ouderen en gedetineerden. [Lees verder......]

  De cursussen binnen de KunstELO bieden een jaarprogramma aan verdeeld in maanden. Vanaf september kun je aan de hand van de bronnen, toetsen en opdrachten  zelfstandig toewerken naar het Centraal Schriftelijk Examen in mei 2024 en naar het College examen in de maand juli 2024. De KunstELO biedt geen begeleiding door een docent.

  Je kunt kiezen uit de volgende drie ELO’s:

  Het thema In Actie voor het examen vmbo 2024
  Het thema KUNST en LEVEN voor het examen havo 2024
  Het thema KUNST en LEVEN voor het examen vwo 2024

  Ze hebben alle drie betrekking op het vak TEKENEN.

  Het thema van havo en vwo geldt nog voor 2024. Voor vmbo wordt er ieder jaar nog een nieuw thema aangeboden.
  Je moet dit thema dus afsluiten in juli 2024. 

  Het is binnenkort ook mogelijk om examen te doen in het vak KUNST ALGEMEEN. Het vak wordt alleen afgesloten met een Centraal Schriftelijk Examen. (CSE) Er worden vier cursussen aangeboden die alle vier deel uit maken van de examenstof.


  Hoe gebruik je de bronnen en de toetsen?
  De toetsen in deze ELO hebben betrekking op de voorafgaande bronnen en laten je daarna vaak kennismaken met een of meer kunstenaars. De eerste drie toetsen zijn proeftoetsen. Ze laten je kennismaken met de manier van vragen. Het zijn OPEN vragen: je moet zelf een antwoord formuleren.
  • Lees dus eerst de bronnen en maak hiervan een samenvatting op papier.
  • Door met pen en papier te werken kun je alles beter onthouden.
  • Na enkele dagen maak je de samenvatting uit je hoofd nog eens zonder je samenvatting of de bron te raadplegen.
  • Tevreden over wat je nog weet? Maak dan de toets.
  • Geef antwoord met je eigen woorden. NIET door knippen/ plakken.
  • Je kunt de toets afsluiten om op een ander tijdstip verder te gaan of je kunt de toets afsluiten. Je kunt dan niets meer veranderen aan de toets.
  • Open je nu de toets weer dan zie je onder jouw antwoord het juiste antwoord van het correctiemodel actiemodel.
  • Maak de toets over een tijdje nog eens.
  • Geef eventueel jezelf een cijfer.

  Hoe kan ik mij aanmelden?
  Je moet in eerste instantie een account aanmaken op se.kunstelo.nl. We vragen om een inlognaam, emailadres en je mag zelf een wachtwoord maken. Klik hier om een account aan te maken. Daarna log je met dat account in op se.kunstelo.nl en kies je de gewenste cursus. Zodra je op de cursus klikt krijg je een betaalscherm en kun je via Ideal betalen. Zodra je betaling geslaagd is heb je een jaar lang toegang tot de betreffende cursus en kan je je voorbereiden op het staatsexamen.

  Wat kost het?
  Voor de cursussen tekenen (Kunst en Leven en In Actie) betaal je tot 1 januari 2024 20 euro  per cursus, daarna 25 euro. Je hebt dan tot 1 augustus 2024 onbeperkt toegang. Voor de cursussen KUA betaal je tot 1 januari 2024 7,50 euro per cursus, daarna 10 euro per cursus.

  Voor verdere vragen en opmerkingen kan je het contactformulier invullen.


  Met vriendelijke groet,
  Fred Capel

  Digischool
  Dr.H.T.s'Jacoblaan 57
  3571BL Utrecht
  The Netherlands
  KvK: 30203225